För många kvinnor innebär vissa dagar varje månad en berg- och dalbana av negativa känslor, rastlöshet och nedstämdhet. Det är en period då vardagen känns tung och livet tycks sakna mening. Men vad är egentligen detta fenomen, som ofta ignoreras eller bagatelliseras? För att förstå det behöver vi diskutera premenstruellt syndrom (PMS) och dess påverkan på våra kroppar och sinnen.

Vad innebär PMS?

Först och främst är det viktigt att påpeka att PMS inte är en inbillning eller en bortförklaring för dåligt humör. Det är en verklig och fysiskt påtaglig tillstånd som många kvinnor upplever dagarna före menstruationen. Trots att dess exakta orsaker ännu inte är fullt förstådda, tror forskare att det beror på en kombination av hormonella förändringar och kemiska förändringar i hjärnan.

För många kvinnor är PMS mer än bara ”lite irritabilitet”. Det kan vara en känsla av att allt är fel, brist på motivation och en konstant känsla av otillräcklighet. Det är som att bära på en känsla av att inget är tillräckligt bra, samtidigt som man saknar energi för att göra något åt det.

Det är också viktigt att notera att PMS kan yttra sig på olika sätt hos olika kvinnor. För vissa är det huvudsakligen ångest och nedstämdhet, medan det för andra kan vara en känsla av rastlöshet och överväldigande självkritik.

Forskning visar att PMS kan ha en betydande inverkan på vår mentala hälsa. En studie publicerad i tidskriften ”Archives of Women’s Mental Health” fann att kvinnor med svår PMS hade en ökad risk för depression och ångest. Detta understryker vikten av att ta kvinnors upplevelser av PMS på allvar och att erbjuda stöd och hjälp för att hantera dess effekter.

Vad kan du göra själv?

Men det finns hopp och hjälp att få för de som lider av PMS. För vissa kvinnor kan en förändring i kosten eller tillskott av vissa näringsämnen hjälpa till att lindra symptomen. Andra kanske finner lindring genom motion, avslappningsövningar eller andra former av självvård.

Att öppet diskutera PMS är också viktigt. Genom att dela våra erfarenheter och känslor med varandra kan vi bryta stigmat kring ämnet och öka medvetenheten om dess verkliga påverkan på kvinnors liv. Ingen ska behöva kämpa ensam mot PMS.

Så, nästa gång du känner dig nedstämd, rastlös eller översköljd av negativa tankar, kom ihåg att det kanske inte bara är du. Det kan vara din kropp som signalerar att det är dags för menstruation, och att det är en del av det normala spektrumet av kvinnors hälsa. Och kom ihåg, det finns hjälp att få och det finns ljusare dagar framför dig.

Du kan läsa mer om olika saker kopplat till PMS här:
https://www.infiniteyou.se/2023/11/16/artikel-koffein-och-de-kvinnliga-hormonerna/
https://www.infiniteyou.se/2023/03/23/artikel-mat-och-inflammationer-och-vad-du-kan-gora-at-det/
https://www.infiniteyou.se/2023/03/09/artikel-del-2-kvinnans-hormonforandringar-bygger-om-kroppen-i-varje-cykel/
https://www.infiniteyou.se/2023/04/27/artikel-del-2-signalsystemet-du-inte-kande-till-och-hur-det-paverkar-var-halsa/

Referenser:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9492621/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30885768/

Ett svar till ”Symptom och mående vid PMS”

  1. […] Vill du läsa mer om PMS så har jag tidigare skrivit en artikel om symptom och mående vid PMS. Du hittar den här! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *